top of page

Elka

עץ ירוק עַד המסורתי בחג הנוֹבִי גוֹד,

העומדת מקושטת במרכזו של סלון הבית

 

שורשי היוֹלְקַה

שורשי היוֹלְקַה נטועים במנהג הקדום של הצבת עץ, המסמל את החיים בשיאו של החורף. אחת העדויות לכך התגלתה בפסיפס עתיק בתוניסיה, בו דיוניסוס, אל היין במיתולוגיה היוונית, אוחז בידו ענף עץ אורן. מאוחר יותר, הנצרות ניכְסַה את העץ לעצמה וקראה לו "עץ חג המולד", כסמל לנצחיותו של ישו. האמרה השגורה ברוסיה-"בחורף ובקיץ- באותו הצבע", מסמלת את העקביות של עץ ירוק העד, שנשאר ירוק בכל עונות השנה.

במלחמת-העולם הראשונה יצאה קריאה בברית המועצות להטיל חרם על מסורת עצי האשוח בנוֹבִי גוֹד, שכן מקורה בגרמניה, והצבא הרוסי ספג באותה שנה מכה צבאית מהגרמנים. בשנת 1928 הוטל איסור חמור על הצבת עץ אשוח בבית או במקום ציבורי, ומי שהעז להפר את החוק, היה צפוי לעונש כבד. רק ב- 1936 השלטונות הסובייטיים אישרו הצבת יולְקוֹת במקומות ציבוריים, כביטוי לחג חילוני אזרחי- חג השנה החדשה. גם במדינות נוספות כמו תורכיה ווייטנאם נוהגים להציב יולְקוֹת כמסורת חילונית בחגיגות השנה החדשה.

הצבת יוֹלְקַה בברית המועצות

הורים וילדיהם היו מגיעים לכיכר העיר, שם התרחשה מכירת היולְקוֹת ובוחרים את העץ היפה ביותר שמצאו. את הקישוטים, משפחות רבות קנו במיטב כספם ובסיום החג, שמרו בזהירות רבה בארגזים מרופדים בצמר גפן- לשנה הבאה. מי שלא הצליח להשיג קישוטים מקוריים, בשל מחירם הגבוה או נדירותם, השתמש בתחליפים עבודת יד, ולעיתים אף בפירות (למשל תפוזים- ככה הגיע צ'יבורשקה!). על צמרת העץ נהגו להתקין כוכב אדום גדול, מסמלי הקומוניזם.

בברית המועצות נהוג היה להציב "נוֹבוֹגוֹדְנִייה יוֹלְקַה" (יולְקַת השנה החדשה)- יוֹלְקַה גדולה ומקושטת, שהוצבה במקום מרכזי בעיר וסביבה התקיימו אירועים שונים, המיועדים בעיקר לילדים מחופשים. בנוסף הוקמה "היוֹלְקַה המרכזית של המדינה"- יוֹלְקַה ענקית המוצבת בקרמלין. עד היום, המופעים במתחם משודרים בטלוויזיה הרוסית וכרטיסים אליהם מוענקים לתלמידים וסטודנטים מצטיינים.

מסורת קניית העץ הייתה מסורת קבועה שקוימה כמה שבועות עד ימים לפני החג 

בישראל

משפחות רבות קונות יוֹלְקַה וקישוטים לחג בחודש דצמבר, בהתקרב חג הנוֹבִי גוֹד, בחנויות שונות ברחבי הארץ. בשל היעדר העצים הטבעיים, רבים מסתפקים בתחליף יוֹלְקַה מפלסטיק. בחנויות אפשר למצוא קישוטים שונים: כדורים צבעוניים מזכוכית, בדולח או מתכת, בובות ודמויות המסמלות את החג, גרילנדות- שרשראות של נורות צבעוניות, קונפטי ושרשראות נוצצות וכמובן את הקישוט המסורתי לראש יוֹלְקַה.  

"שלומית בונה יוֹלְקַה"

בנֵיכֶר, ההורים נהגו לקשט את היוֹלְקַה ביחד עם הילדים כבר מספר שבועות לפני הנוֹבִי גוֹד, הופכים את הפעילות לאירוע משפחתי עליז ומשאירים את העץ המקושט להאיר את הסלון גם אחרי ערב החג. בארץ, חלק מדוברי הרוסית מעדיפים לקשט את היוֹלְקַה קרוב יותר לערב החג. כל יוֹלְקַה נראית אחרת וכל בית מקשט אותה לפי דרכו. למרות זאת, קיבצנו כמה הסברים בדבר קישוטי היוֹלְקַה הנהוגים, שעברו מדור לדור ומובאים כאן בפניכם.

מומלץ להפריד את הענפים, כך שיפוזרו בצורה שווה סביב היוֹלְקַה. כך יהיה מקום לתלות הרבה קישוטים.

3. 

כדאי להציב את היולקה במקום מוגבה ויציב, כגון על שידה מכוסת מפה, כדי לשמור על הצעצועים שקניתם מידיהן הסקרניות של ילדים קטנים ובעלי חיים.

2. 

1. 

ברוב הבתים היוֹלְקַה מוצבת במרכז הסלון, כדי שכל בני הבית יוכלו להתפעל ממנה.

לסיום, נהוג לקשט את הצמרת באמצעות הצעצוע שבחרתם לראש היוֹלְקַה- כוכב אדום, מסמלי הקומוניזם, או מגן דוד, או מגן דוד בצבע אדום. מעל אפשר לפזר קונפטי מבולגן וחתיכות של צמר גפן לבן (כי מה לעשות, שלג אין כאן), והיוֹלְקַה מוכנה!

6. 

לשלב המרגש ביותר! 

מפזרים את הקישוטים הרבים: כדורים, צעצועים ובובות, בערבוביה סביב היוֹלְקַה. את הכדורים הכבדים עדיף לתלות קרוב יותר לבסיס הענף- שלא ייפלו תחת העומס. בחלק מהבתים, נוהגים להושיב מתחת ליוֹלְקַה בובות בדמויות של דֶד מַרוֹז וסְנֶגוּרַצְ'קָה.

5. 

נהוג להתחיל מתליית הגרילנדות. החל מלמעלה וכמו בהקפות התורה, 

מקיפים את היוֹלְקה בשרשרת האורות. את יתר המחרוזות והשרשראות שמים באותה הדרך.

4. 

קישוט הבית

בחלק מהבתים מקשטים את הבית בשרשראות נוצצות וגרילנדות.

אפשרות יצירתית- לגזור "סְנִיזִ'ינְקִי" - פתיתי שלג מנייר. הפעלה מעולה לילדים ודרך לקשט את הבית ביצירה מקורית שלכם כאן, ואפשר תמיד לקחת רעיונות מגניבים ומטורפים לקישוט מהרשת.

ארוחת החג

 

חגיגה קולינארית ביתית מתוכננת היטב, הנמשכת אל תוך הלילה ומגיעה לשיא בשעה 00:00, בה חולצים את בקבוקי השמפניה המבשרים על השנה החדשה

סיפורי נוֹבִי גוֹד

 

גלריית סיפורי נוֹבִי גוֹד- מקום לגבש את הזיכרונות האישיים שלנו לזיכרון קולקטיבי אחד

דֵד מַרוֹז וסְנֵגוּרָצְ'קַה

סבא כפור ושלגנית מתגנבים בחשאי בליל החג לבתיהם של הילדים מהיערות, ומניחים את המתנות מתחת ליולְקָה כשכל בני הבית ישנים

גלריית נוֹבִי גוֹד

 

ארכיון תמונות וירטואלי של חגיגות נוֹבִי גוֹד מהעבר, בברית המועצות או בארץ

יוֹלְקָה

 

מסורת קישוט עץ העַד מרגשת עד היום אלפי ילדים. צעצועי זכוכית ובובות מחכים בארגזים כל השנה בכדי לשמח את לבב כולם בחג השנה החדשה

תכנית אמנותית

אכלנו- יופי!

שתינו- עוד יותר טוב!

צפינו בפוטין- לא מציאה, אבל בסדר. מה עכשיו?

היסטוריה

כחג החילוני- הלא קומוניסטי היחיד בשנה- התנחל הנוֹבִי גוֹד בלבבות האזרחים. ולא, אין לו שום קשר לסילבסטר

טוֹאוּסְט

מלאכת הנאום 

 

ערב הנוֹבִי גוֹד- חגיגה שלא תשכחו! מצפה לכם ערב מלא באהבה, זיכרונות, נוסטלגיה וצחוק. אז מה הולך לקרות שם? הנה הנה, כבר מספרים לכם

bottom of page