קול קורא להגשת הצעות לפסטיבל 'אודסה-עכשיו'
עיר הנמל החופשית לחופי הים השחור היתה לבית עבור פסיפס מרהיב של לאומים, דתות ותרבויות, מרכז פורח של מסחר, תרבות ורוח. ביאליק, אחד העם, ז'בוטינסקי, דיזינגוף, באבל ורבים אחרים, חיו ויצרו בה כחלק מתנועת ההשכלה. אודסה הייתה למקום פריחתו של העם היהודי והתנועה הציונית אך יותר מכל, העיר היתה למקום הולדתה של התרבות העברית החדשה.
חזון הפסטיבל הוא לכונן יצירה ישראלית מקורית ברוח אודסה ההיסטורית,
מרכז התרבות העברית המתחדשת של סוף המאה ה-19.
אנו מזמינים יוצרים מכל תחומי האומנות, ההגות והמדע להגיש הצעות לפרויקטים בהשראת העיר אודסה. היצירה יכולה להיות מופע, לימוד, סדנה, מיצג, תערוכה או כל רעיון גולמי שבא לכם לפתח.
ההצעות שייבחרו על ידי ועדה אומנותית יזכו לתקציב הפקה וליווי אומנותי ויעלו בבכורה בפסטיבל אודסה-עכשיו, בסוף אוגוסט/תחילת ספטמבר (מועד סופי יפורסם בהמשך).
על ההצעה לכלול:
1. מה אתם מדמיינים? התייחסו למקום, סידור קהל, משך וההשראה שלקחתם מאודסה - עד עמוד
2. למה זה מעניין אתכם ובאיזה אמצעים אומנותיים אתם רוצים להשתמש?
3. מי אתם? היוצרים שמאחורי היצירה, כולל פירוט של שיתופי פעולה המתוכננים לפרויקט
4. תיאור הלוקיישן המושלם לפרויקט
5. מה אתם צריכים כדי שזה יקרה? התייחסות לתקציב וצרכי הפקה
ההצעה צריכה להיות עד שלושה עמודים, בפורמט Word.
את ההצעות יש לשלוח ל - Habregada@gmail.com עד ליום רביעי, ה-1 במרץ 2017.
מפגש חשיפה לפרויקט:
לכל מי שרוצה לשמוע, ללמוד, להתייעץ ולדייק את הרעיון- יתקיים ביום א', 26 לפברואר 2017, בשעה 19:00,
"עלמא"- בית לתרבות עברית, רחוב שד"ל 6, בשעה 19:00. בקומה ראשונה.
אנא אשרו הגעה וציינו תחום פעילות בדוא"ל. ניתן לפנות גם לשאלות ובירורים.
הבריגדה התרבותית
-
מי אנחנו?
הבריגדה התרבותית הינה קבוצת צעירים דוברי רוסית מבית "דור 1.5" אשר פועלים להפוך את התרבות והסיפור של יוצאי ברית המועצות לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. הפרויקטים אותם אנו יוזמים תובעים מחדש את שורשינו, באמצעות יצירה ישראלית חדשה, אשר שואבת השראה מתרבות ארצות המוצא שלנו. הם פותחים דלת לתרבות הבית בה גדלנו ומחברים בינה לבין החיים התרבותיים החדשים, שבנינו בישראל.
מהפרויקטים שלנו: נובי גוד ישראלי, מבצע וטרן, ערבי טוסובקה- שירת הגירה. להרחבה
למה אודסה?
-
מאז שאנחנו ילדים אנחנו שומעים מההורים שלנו על איזו עיר קסומה ומרגשת - אודסה. עיר באימפריה הרוסית, שבה היהודים חיו כשווים בין שונים, שבה יכולת להיות "זר-מקומי"- שייך אבל גם נאמן למקום ממנו הגעת, עיר שלא הייתה שייכת לאף אחד מלבד לרוח הזמן. במשך שנים לא שאלנו, אבל סוף סוף החלטנו לבדוק מה הסיפור ולהכיר את השורשים שלנו, ונפתח בפנינו צוהר לעולם חדש- של התרבות העברית ההיפסטרית של סוף המאה ה-19, של האנשים פורצי הדרך של תקופתם. הבנו שהתנאים המיוחדים שהתקיימו באודסה בתקופה ההיא מתחילים להזכיר את ישראל החדשה, זאת שאחרי עידן "כור ההיתוך", שמחפשת את הדרך לאפשר לכלל התרבויות שלה לקחת חלק במרחב הציבורי.
ורצינו לאפשר גם לכם, אומנים ישראלים, את האפשרות ליצור יחד אתנוו, מתוך מקורות ההשראה המדהימים האלה שנפרשו בפנינו ולהיות חלק מהפסטיבל הישראלי המודרני הראשון ברוח אודסה.
אפשר עוד קצת על אודסה?
-
עיר הנמל החופשית לחופי הים השחור היתה לבית עבור פסיפס מרהיב של לאומים, דתות ותרבויות, מרכז פורח של מסחר, תרבות ורוח. מקום מיוחד שהצליח לחבר את פסיפס התרבויות הענק שבו לתוך הוויה אודיסאית ייחודית, שהתבטאה בשפה, אוכל, תרבות ובחיי היום היום. אודסה הייתה אחד המרכזים הבולטים של חיים יהודיים לאורך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. בשיאה, מנו היהודים למעלה משליש מאוכלוסיית העיר.
העיר טומנת בחובה את סיפוריהם של יהודים רבים: סופרים, משוררים, פושעים, פילוסופים, מהפכנים ושמרנים. הוגים יהודים בהם ביאליק, אחד העם, ז'בוטינסקי, דיזינגוף, באבל ורבים אחרים, חיו ויצרו בה כחלק מ"תנועת ההשכלה". אודסה הייתה למקום פריחתו של העם היהודי והתנועה הציונית, היא הייתה לבית לזרמים היהודיים השונים - חסידים, ליטאים, רפורמים וקונסרבטיבים, אך יותר מכל, העיר היתה למוקד הולדתה של התרבות העברית החדשה - תרבות מודרנית, שניסתה לשלב בין המסורת והדת היהודית לקדמה וההשכלה.
תרבות עשירה זו, שהיתה בשיא פריחתה, דהתה לאחר מלחמת העולם השניה ועוד יותר בתקופת העידן הסובייטי: חלק מיהודי אודסה התפזרו בעולם, אחרים נִסְפוּ בשואה ואלו שעלו לישראל התיכו את עברם על מנת ליצור את ה"ישראלי החדש". התרבות עמה הגיעו היוותה את שורשי התרבות הישראלית, אך כאן היא הפכה לתרבות ללא שורשים מוצהרים וחלקים בה שלא התאימו לאתוס הציוני- נמחקו.
מאיפה להתחיל? או מה אנחנו מחפשים? או מה הכוונה "פסטיבל בהשראת אודסה"? או מאיפה שואבים השראה?
-
מי מכם שזכה להכיר ניצוצות מהתרבות שפרחה פעם באודסה ורק השם "אודסה" מעורר בו עשרות רעיונות ליצירות מגניבות- לכם אנחנו לא צריכים לספר כלום.
את אלה שהשם "אודסה" לא אומר להם הרבה, כמונו לפני חצי שנה - אנחנו מזמינים לצאת למסע.
פנו שעה מהזמן שלכם ושבו מול מחשב. גגלו, בעברית או באנגלית, "אודסה" - קראו על הווי העיר, על היהודים בה. גגלו מילות מפתח מעניינות כמו- הרקדן ברוך אגדתי, האדריכל יהודה מגידוביץ', הצייר חיים גליקסברג, חוקר הדת יוסף קלאוזנר, ההיסטוריון דוד בן יצחק כהנא, הפושע מישקה יאפונצ'יק, הרב טשרניחובסקי (רב צעיר), הסופרים מנדלי מוכר ספרים, שלום עליכם, ביאליק, ז'בוטינסקי, באבל…
קראו את היצירות שהם כתבו באודסה. בידקו מי היו מקורות ההשראה שלהם. חפשו את החלקים המגניבים. קראו את ז'בוטינסקי מבקר האופרה ואיש החברה הגבוהה ב"חמשתם" או בטקסטים שלו על קהילת ה-LGBT, את ביאליק כמשורר תור הכסף הרוסי, את באבל ב"סיפורי אודסה" על שכונות העוני היהודיות. חפשו את הנשים האודיסאיות, את האדריכלים האודיסאיים, שבנו את תל אביב.
תצללו לתוך ההומור היהודי- אודיסאי. זה עם הציניות, תובנות החיים והאמא היהודייה. חפשו את הבדיחות על רבינוביץ'. תציצו במערכונים הסטיריים של מיכאל ז'בנצקי (Mihail Zvaneckij) אבל גם השראה מג'רי סיינפלד תעשה את העבודה.
חפשו את הקטעים הנדירים, המעניינים. לא את החלקים שאנחנו כבר מכירים, אלא את הנחבאים, מעוררי העניין. אלה שתרצו ליצור מתוכם.
שכל הרעיונות הספציפיים האלה לא יסמאו את השראתכם. לכו, מצאו רעיונות אחרים, טובים יותר, מדויקים יותר עבורכם. ולאחר מכן, חפשו את השילוב המעניין ביותר בין ההשראה האודיסאית- למקום ממנו אתם יוצרים. תכניסו לתוך זה כמה שיותר מן המרחב הישראלי העכשווי, רב התרבותיות שכולנו חיים בה ויוצרים מתוכה, או בקיצור, תכניסו לשם את עצמכם. תפתיעו אותנו. תלכו הכי רחוב שבא לכם, כל עוד שאבתם השראה מאודסה!
האם אפשר להגיש יותר מהצעה אחת
-
לא, אבל אפשר להגיש יותר מרעיון אחד. כלומר, יש לכם רעיונות ראשוניים לשתיים-שלוש יצירות? כתבו פסקה כמה שיותר מרחיבה על כל אחת. מה עדיף? זה תלוי במה בוער בכם. אם יש רעיון אחד שאתם בטוחים שאתם רוצים אותו ואין בלתו- כתבו עליו. אם אתם לא סגורים עדיין ויש כמה דברים שאתם מתלבטים ביניהם ורוצים שנעזור לכם להחליט- כתבו את כולם.
יש לי איזה רעיון למשהו, אבל הוא עוד לא מגובש. עד כמה ההצעה צריכה להיות סופית?
-
ככל שהצעה תהיה יותר מגובשת הועדה האומנותית תוכל להבין את היצירה ואת יוצרה לעומק יותר, ולכן הסיכוי שהיא תיבחר- גבוהה יותר. עם זאת, גם אם יש לכם רעיון ראשוני שטרם פיתחתם- אל תהססו להגיש. יכול להיות שנדלק עליו ונרצה לפתח אותו יחד אתכם.
האם אפשר להגיש פרויקט כשיתוף פעולה בין יוצרים, גופים או עמותות?
-
כן!!! לא יכולנו להישמע נלהבים יותר, שכן שיתופי פעולה הם אחת המטרות של הפסטיבל. מצאו את היוצרים הכי מגניבים ליצור יחד אתם. מצאו עמותות של התחדשות יהודית לבנות יחד איתן יצירה או לעזור לכם במחקר המקדים וגם בתקצוב. התייעצו בחוקרים מומחים לאודסה או סתם באודיסאים חביבים- שתפו פעולה עם כמה שיותר אנשים וציינו לנו את זה במסמך ההגשה.
כמה כסף יש לכל יצירה?
-
תקציב היצירות יחולק בין תקציב ליצירה קטנה, בינונית וגדולה והיא תלויה בגורמים רבים.
הצעה שיש לה מקורות תקצוב עצמיים או של גופים תומכים- תיבחן בחיוב.